And the winner is…de kleur zwart! #deel 1

 In Nieuws

And the winner is van de poll op mijn Facebookpagina is… Zwart!
25% van de deelnemers hadden voornamelijk blauw in de kledingkast hangen en
75 % van de deelnemers hadden het meest zwart in de kledingkast hangen!
Dus gaat het vandaag O V E R Z W A R T!

Zwart is een favoriete kleur bij veel vrouwen. Ooit was het ook mijn favoriete kleur! Inmiddels ben ik geswitcht. Zwart staat mij wel maar deze kleur maakt mijn gezicht en ogen niet bepaald stralend en mooi. Ik lijk er afstandelijker door en harder, dat wil ik juist niet uitstralen. Ook voel ik mij er niet echt top in. En dat komt hélemaal doordat ik weet dat andere kleuren meer voor mij doen. (Wanneer je dat zelf ziet met de kleurdoeken in de spiegel wordt eigenlijk pas duidelijk wat ik bedoel. Dit zou je zelf eens moeten ervaren) Hierdoor laat ik zwart steeds vaker liggen. Maar natuurlijk is dit mijn persoonlijke verhaal en werkt dat voor iedereen anders!

Afijn we gingen het over zwart hebben…

In de Kleurenpsychologie staat zwart voor;
Autoriteit, dramatisch, klassiek, conservatief, formeel, mysterieus, krachtig, zelfverzekerd, elegant.

Het kan zijn dat dit redenen zijn om zwart te dragen maar meestal heeft de reden waarom we voor zwart kiezen vaak niets met de kleurenpsychologie te maken! Waarom kiezen we dan toch graag voor zwart?
Ik zal een aantal van de meest voorkomende redenen beschrijven, ook zal er meteen bij beschrijven wat het werkelijke effect is.

• Zwart is zo lekker veilig, ik val dan niet zo op!

Je kunt je goed in zwart verbergen, je afsluiten voor de buitenwereld, dat klopt! Vroeger droeg je zwart als je in de rouw was, maar ook nu nog is zwart goed voor het verbergen van je emoties. Je straalt ermee uit ‘laat mij even met rust’.
Je laat dus inderdaad weinig van jezelf zien waardoor je anders kunt overkomen dan je bent. En dat is ontzettend jammer. Waarom zou jij jezelf willen verstoppen? Dan missen we zoveel moois van jou.
Ruimtelijk gezien word je wél gezien doordat je met zwart juist groter en breder lijkt doordat meestal de dieptewerking bij de kleur zwart ontbreekt.
Daarover zo meer…

• Met zwart lijk je slanker!

Zwart is vaak de lievelingskleur van vrouwen die wat voller zijn. Ongewenste bollingen verdwijnen als sneeuw voor de zon en je lijkt meteen kilo’s slanker. Maar is dat wel zo?
Zwart maakt niet altijd slanker, ook al word je dat vaak verteld als je kleding koopt. Het komt namelijk nogal precies hoe je dat zwart draagt. Hierbij is het soort stof en de pasvorm erg belangrijk.
Wat er echt gebeurt als je helemaal in het zwart gekleed gaat is dat de contouren van je lichaam zich aftekenen. Je blijft even groot, maar je hebt opeens geen diepte meer. Je wordt als één groot zwart vlak waargenomen, de ander ziet alleen jouw hoogte en je breedte. Daardoor kom je op je omgeving over als massief. Matzwart slokt de meeste ruimte op en heeft nauwelijks ‘diepte’. Ter verduidelijking: stel je eens een matzwarte auto voor. Hij staat daar als een massief blok, terwijl dezelfde auto in een glanzende uitvoering diepte krijgt. Voor het oog neemt de glanzende auto minder ruimte in dan de matte. Zwarte kleding is bijna altijd matzwart, tenzij het gemaakt is van fluweel, zijde, satijn of een andere glanzende stof. Maar die stoffen worden vaak alleen voor feestelijke kleding gebruikt. Katoen, wol of ribfluweel, de meest gebruikte materialen, komen mat over.
Dat is waarschijnlijk niet het effect wat je zou willen toch?

Wat nu te doen als je toch slanker wilt lijken?

Kies donkere kleuren, zoals aubergine, bruin, donkerblauw, antracietgrijs, deze kleuren liggen dicht tegen zwart aan en geven je meteen een vriendelijker en benaderbaar uiterlijk.
Je kunt bijvoorbeeld de basis donker houden (jurk, broek/rok of shirtje) en een lichter vest of jasje erover dragen. Het vest of jasje draag je dan wel open. Door de donkere kleur dichter op je lichaam te dragen ontstaat diepte en geef je je lichaam vorm. De donkere kleur gebruik je om oneffenheden te camoufleren en tegelijkertijd creëer je een verticale lijn die jou voor het oog langer en slanker maakt
Er zijn maar weinig mensen bij wie het zwart heel erg mooi staat, bij wie de zwarte kleur het beste naar boven haalt. Tijdens een kleuranalyse laat ik mensen dat zelf ervaren en zien. Dan is het meteen heel erg duidelijk. Natuurlijk wil je niet meteen een hele lichte kleur gaan dragen want je bent zwart gewend.
Daarom hierbij wat tips waardoor je toch trouw blijft aan jouw vertrouwde look maar net iets meer jouw ‘Mooie Ik’ zichtbaar maakt. Jouw ogen zullen stralender zijn, jouw oogkleur wordt dieper, jouw huid lijkt frisser en gladder en regelmatiger. Mensen zullen positief op jou reageren doordat je er zo goed uitziet. Echt waar!

Kleuren die dicht bij zwart liggen zijn
• Donker taupe (code #483C32)
• Antraciet (code #293133)
• Onyxkleur (#353839)
• Gitzwart (code #343434)
• Café noir (code #4B3621)
• Raisin black (code #242124)
• Olijfzwart (code #3B3C36)
• Nachtblauw (code #191970)
• Donker taupe (code #483C32)

 

Ga zelf eens experimenteren met kleuren voor de spiegel, kijk goed naar het resultaat en probeer diverse combinaties gewoon uit. Heel veel succes ermee! Ik hoor graag hoe het gegaan is.

En wil jij graag weten welke kleuren écht bij jou passen? Bij jouw huid, haar en ogen? Bij jou als persoon? Waar jij je prettig in voelt?
Vraag dan naar mijn 1 op 1 kleurenanalyse of beleef mijn workshop kleur samen met jouw vriendinnen!

https://petrastylingcoach.nl/meer-dan-kleding-kleur-en-stijl/
Warme groet,
Petra

Recent Posts
Mooie ik coaching